Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Nigdy, na przestrzeni wieków nie było tak, by piwo było po prostu piwem. Każde ma swój własny, niepowtarzalny smak i aromat, które zależą od rodzaju użytych składników, historii i interpretacji piwowara. Rodzina piw o podobnych cechach określana jest mianem stylu.
Pojęcie stylów piwnych funkcjonuje od samego początku piwowarstwa, czyli mniej więcej od kilku tysięcy lat. Ma ono związek z różnymi tradycjami i modami, odmiennymi kręgami kulturowymi, specyficznymi składnikami bądź charakterystycznymi odmianami drożdży.
Na style piwne wpływa też w ogromnej mierze rozwój technologiczny. Wiedza piwowarska stale się rozwija, a coraz nowocześniejszy sprzęt pozwala na uzyskiwanie rezultatów, które w dawniejszych czasach były poza zasięgiem nawet doświadczonych piwowarów.
Dzięki domowym piwowarom, kreującym nowe style lub rozwijającym warzenie klasycznych odmian przy wykorzystaniu tradycyjnych receptur dzisiaj mamy do czynienia z ponad setką różnych stylów piwnych. A każdy z nich nie tylko ma miłośników wśród konsumentów, ale również znajduje uznanie i jest naśladowany przez producentów komercyjnych.
Z kilkunastoma rodzajami różnych stylów piwnych zapoznasz się podczas organizowanych przez nas szkoleń, na które zapraszamy wszystkich pragnących u samych źródeł zaczerpnąć wiedzy na temat bogactwa smaków i aromatów oraz różnorodności w świecie piwa.